Hypotheekadvies

Het aangaan van een hypotheek doet u maar een aantal keer in uw leven en elke keer weer moet u zich opnieuw orienteren en laten informeren over de mogelijkheden. Dit brengt vaak onzekerheid en stress met zich mee. Daarom is het van belang dat u goed geïnformeerd wordt door een hypotheekadviseur door middel van een hypotheekadvies. De verschillende stappen tijdens een hypotheekadvies zijn als volgt weer te geven.

Oriëntatie

De eerste stap in de orientatie is het verzamelen van informatie over hypotheken op het internet, kredietverstrekkers of tussenpersonen. Bij verschillende kredietverstrekkers kunt u vrijblijvend een eerste gratis gesprek aangaan met een hypotheekadviseur. Daarvoor kunt u het best een aantal bekende kredietverstrekkers kiezen, waarvan in ieder geval een onafhankelijke adviseur welke geen eigen producten hoeft te verkopen. Het gaat dan vaak om de volgende gegevens. Met de adviseur kunt u uw wensen kenbaar maken en de adviseur kan op basis van uw gegevens de mogelijkheden bepalen.HypotheekadviesOok kan dan op basis van deze gegevens exact worden berekend wat uw maximale hypotheek is. De waarde van uw huidige woning wordt meegenomen en er wordt rekening gehouden met de eventuele over- of onderwaarde. U kunt een indicatie krijgen van de maandlasten bij de maximale hypotheek en er wordt uitgelegd hoe het verdere adviestraject verloopt zodra u aangeeft dat u advies wilt hebben. Vaak wordt in dit orienterende adviesgesprek ook alvast algemene informatie gegeven over de actuele hypotheekrente en de verschillende hypotheekvormen. Wilt u weten welke vragen u kunt stellen tijdens het gesprek? Kijk dan eens op de website van de AFM.

Hypotheekadvies

Zodra u heeft aangegeven verder te willen met de adviseur volgen meerdere gesprekken waarbij het hypotheekadvies zich zal richten op de feitelijke persoonlijke situatie. Aan deze gesprekken zijn kosten verbonden, die per adviseur verschillen. Er wordt gekeken naar het maximale bedrag dat u kan lenen en welke maandlasten verantwoord zijn. Er wordt rekening gehouden met eventuele toekomstige situaties, zoals carrièremogelijkheden, gezinsuitbreiding of pensionering. De verschillende hypotheekvormen worden toegelicht en er wordt beoordeeld welke hypotheekvorm het best bij uw situatie past. De terugbetaling van de lening en de actuele hypotheekrente komen aan bod. De risico’s ten aanzien van overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid worden besproken en eventueel ingeperkt door middel van een inkomensbeschermer of verzekering.

Afsluiten hypotheek

Indien u na het hypotheekadvies een keuze uit een hypotheek heeft kunnen maken en de hypotheek wil afsluiten krijgt u een offerte (of meerdere offerten) van de hypotheekadviseur. In deze offerte kan eventueel ook een overlijdensrisicoverzekering of een inkomensbescherming worden opgenomen. Aan het tekenen van de offerte zijn afsluitkosten verbonden.