Hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente is een belangrijke factor voor het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekrente kan voor een langere periode worden “vast” gezet, maar dit betekent ook dat de te betalen hypotheekrente hoger wordt. Zodoende heeft u meer zekerheid over stabiele maandlasten, maar betaald u wel iets meer. De looptijden van de rentevaste perioden worden onderverdeeld in kortlopende hypotheekrentes (variabele en 1 jaar vaste rente) en langlopende hypotheekrentes (rente vaste periode van 5 jaar tot en met 30 jaar).

Huidige hypotheekrente

In 2013 is de hypotheekrente op basis van de historische ontwikkelingen als “laag” te typeren en de kortlopende verwachting is dat de rentepercentages stabiel blijven. Dit is dus een goed moment om uw hypotheek over te sluiten of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Een herstel van de wereldwijde en Europese economie zal zorgen voor een toename van de rente op leningen en dus ook de hypotheekrente. Met de instabiliteit in het Midden-Oosten en het conflict in Syrie is de verwachting dat het economisch herstel nog even zal duren.

Verwachting hypotheekrente

Historische hypotheekrenteAls u een hypotheek wilt selecteren is het ook van belang wat de verwachting is voor de hypotheekrente op de korte en lange termijn. Een lagere hypotheekrente kan jaarlijks al snel veel geld besparen. Op het internet geven meerdere websites een verwachting voor de hypotheekrente, maar dit is slechts een prognose. De kredietverstrekkers baseren de hypotheekrente op de actuele rente op de geld- en kapitaalmarkt. Bovenop die rentepercentages rekent de kredietverstrekker een opslag om tot het aangeboden rentepercentage te komen. Een belangrijke factor voor de hoogte van de hypotheekrente voor hypotheken met een korte rentevaste periode is de geldmarktrente (Euribor). Een belangrijke factor voor de hoogte van de hypotheekrente voor hypotheken met een lange rentevaste periode is de kapitaalmarktrente (10 jarige Nederlandse staatsleningen).

Variabel of vast

Het verschil tussen een variabele of een vaste rente is momenteel erg groot. Of u zou moeten kiezen voor een variabele of vaste rente hangt af van uw eigen persoonlijke wensen. Bij een variabele rente profiteert u van de momenteel erg lage hypotheekrente, maar in de toekomst kan u gedupeerd worden door een toenemende hypotheekrente. Bij een vaste rente heeft u voor een langere periode zekerheid over de hoogte van de maandlasten. Het is erg lastig om te voorspellen welke rentevorm op de lange termijn het gunstigst blijkt te zijn, want het is erg lastig om bijvoorbeeld 20 jaar vooruit te kijken. Op basis van historische cijfers blijkt de variabele rente het meest gunstig te zijn, maar er zijn wel jaren waar de variabele rente hoger is dan de anders afgesloten vaste rente.